Meidenkast Antiek

Antieke meidenkast.

Waar komt de naam antieke meidenkast vandaan?

Antieke meidenkasten stonden vroeger in de personeelsvertrekken van welgestelde gezinnen. In de kamer van “de meid”. De kast was dan in gebruik van de dame die het huishouden deed en / of voor de kinderen zorgde. Deze antieke meidenkast of dienstbodekast ging vaak ook mee als de meid in kwestie verhuisde naar een anderen werkgever. In deze antieke meidenkast werden de bezittingen van de meid opgeborgen.

De antieke meidenkast is in verschillende maten gemaakt. Ze breedte echter is vaak gering. De antieke meidenkast of ook wel antieke penantkast past door zijn geringe breedte namelijk tussen twee vensters in. Dit muurgedeelte tussen twee vensters wordt ook wel penant genoemd.

Verschillende maten van antieke meidenkasten.

De hoogte van de antieke meidenkasten kan variëren. Dit loopt uiteen van een meter hoog tot twee meter hoog. Vaak hebben de antieke meidenkasten een lade aan de bovenkant. Als de kast wat hoger is hebben ze meestal laden aan de binnenkant. Achter de deuren. Dit zijn dan meestal hangende laden in het midden van de kast. Veel antieke meidenkasten zijn gemaakt van grenen- of eikenhout en gefineerd met mahoniehout of notenhout. Ook komen we ze tegen in bijvoorbeeld eikenhout of iepenhout.

Verschillende soorten antieke meidenkasten.

Antieke meidenkasten zijn meestal net als alle andere antieke kasten toe te schrijven aan een bepaalde periode. Een paar voorbeelden hiervan zijn Biedermeier, Louis Philippe, Jugendstil en Art Deco. De antieke biedermeier meidenkast is misschien wel de bekendste mijn zijn geschulpte deuren. De meeste mensen hebben wel iemand die ze kennen die zo’n kast bezit of bezat. Deze kasten zijn in Nederland veelvuldig gemaakt.

Updating…
  • Geen producten in de winkelwagen.